Itsehoitolääkeneuvonta apteekeissa
Apteekkien tehtävänä on huolehtia, että ihmiset käyttävät lääkkeitään oikein ja vähentää lääkkeistä koituvia haittoja. Tämä apteekkien tekemä työ säästää terveydenhuollon kustannuksia.
Tällä sivulla
518M
Apteekkien antama itsehoitoneuvonta tuottaa vuodessa 518 miljoonan euron säästöt hyvinvointialueille, selviää ESiOR Oy:n vuonna 2024 valmistuneesta selvityksestä.
Lähde: Apteekkien farmaseuttisen työn arvo, ESiOR Oy, 2024
itsehoitoneuvonta
Apteekkien neuvonta vähentää tarpeettomia lääkärikäyntejä
Säästö syntyy, kun asiakkaan lääkkeisiin tai itsehoitoon liittyvä ongelma pystytään ratkomaan ja ennaltaehkäisemään jo apteekissa, jolloin asiakkaan ei tarvitse lähteä lääkäriin.
Itsehoitolääkkeitä kauppoihin?
Pääministeri Petteri Orpon hallitus suunnittelee laajentavansa itsehoitolääkkeiden myyntiä kauppoihin.
Apteekkariliitto näkee, että itsehoitolääkkeiden myyntipaikkojen laajentaminen kauppoihin ei tue rationaalista lääkehoitoa. Lääkkeiden myyntipaikkojen laajentaminen lisää itsehoitolääkkeiden epätarkoituksenmukaista käyttöä ja lääkehaittoja ja voi johtaa terveydenhuollon kuormituksen kasvuun. Kokemukset Ruotsista ovat osoittaneet, että myyntikanavien laajennus on johtanut itsehoitolääkkeiden myynnin ja käytön voimakkaaseen kasvuun ja kuluttajat käyttävät niihin huomattavasti enemmän rahaa kuin ennen laajennusta
Miten käy haja-asutusalueiden apteekkipalveluille?
Kuluttajille itsehoitolääkkeiden osittainenkin siirtyminen kaupan hyllyille voi tarkoittaa apteekin katoamista erityisesti pienimmiltä paikkakunnilta. Apteekkeihin on viime vuosina kohdistunut isoja leikkauksia ja erityisesti monen pienen apteekin talous on jo nykyisellään vaakalaudalla. Jos tässä tilanteessa apteekit menettävät myyntiä kaupan keskusliikkeille, erityisesti monet pienillä paikkakunnilla sijaitsevat apteekit voivat muuttua kannattamattomiksi. Tämä tarkoittaa, että syrjäseuduilla asuvat ihmiset joutuvat hakemaan reseptilääkkeitä entistä kauempaa.
Apteekkien tehtävä on vähentää lääkkeistä koituvia haittoja
Apteekkien tehtävänä on huolehtia, että ihmiset käyttävät lääkkeitään oikein ja vähentää lääkkeistä koituvia haittoja. Tämä apteekkien tekemä työ säästää terveydenhuollon kustannuksia.
Itsehoitolääkkeet sisältävät samankaltaisia vaikuttavia aineita kuin reseptilääkkeet ja ne on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön. Usein ne eroavat toisistaan vain pakkauskooltaan.
Tutuistakin itsehoitolääkkeistä voi koitua haittavaikutuksia, jos niitä käytetään yhdessä tiettyjen sairauksien, lääkitysten tai ravintolisien kanssa. Esimerkiksi tulehduskipulääkkeet voivat olla haitallisia yhdessä verenohennuslääkkeiden kanssa.
Tämän vuoksi on tärkeää, että itsehoitolääkkeitä myyvät farmasian ammattilaiset, jotka pystyvät varmistamaan, sopiihan lääke juuri kyseiselle ihmiselle ja arvioimaan henkilön lääkehoitojen kokonaisuuden.
Mikäli itsehoitolääkkeiden myyntikanavaa laajennetaan apteekkien ulkopuolelle, tulee valikoima rajata valmisteisiin, jotka eivät edellytä neuvontaa. Tavoitteena pitää olla, ettei muutoksella vaaranneta lääke- ja lääkitysturvallisuutta ja etteivät lääkkeiden haittavaikutukset kohtuuttomasti lisääntyisi.
Itsehoitolääkkeiden myynti apteekkien ulkopuolella ei laske lääkkeiden hintoja. Fimean tekemien kansainvälisten tutkimuskatsausten perusteella ei ole yksiselitteistä näyttöä siitä, että itsehoitolääkkeiden myynti apteekkien ulkopuolella laskisi lääkkeiden hintoja.
Tilastokeskuksen mukaan Suomessa lääkkeiden kuluttajahinnat ovat laskeneet. Viimeisen 20 vuoden aikana reseptilääkkeiden hinnat ovat pudonneet noin 30 prosenttia ja itsehoitolääkkeiden hinnat pysyneet kutakuinkin ennallaan. Samassa ajassa ruoan hinta on noussut lähes 60 prosenttia.
Kokemukset Ruotsista osoittavat, että edullisin lääkeaine löytyy sielläkin edelleen apteekista. Väite siitä, että hinnat olisivat alemmat kaupoissa, perustuu lääkemerkkien, eikä lääkeaineen vertailuun. Kaupoissa on siis myynnissä usein vain kalliimpia brändilääkkeitä, eikä tämä vertailumenetelmä huomioi apteekeissa myytäviä rinnakkaisvalmisteita, jotka ovat usein hinnaltaan merkittävästi edullisempia.
Joitain yksittäisiä itsehoitolääkkeitä toki löytyisi jatkossa kaupoista. Sen sijaan reseptilääkkeiden saanti haja-asutusalueilla tulisi heikkenemään. Itsehoitolääkkeiden osittainenkin siirtyminen kaupan hyllyille voi tarkoittaa apteekin katoamista erityisesti pienimmiltä paikkakunnilta. Ruotsissa tämä ilmiö on jo nähty: itsehoitolääkkeiden myynti on kasvanut, mutta reseptilääkkeiden saavutettavuus on heikentynyt.
Ruotsissa koko järjestelmä on hyvin erilainen. Ruotsissa hintoihin vaikuttaa se, että apteekit voivat hyödyntää lääkeyritysten alennuksia. Suomessa tämä on apteekeille kiellettyä.
Jos Suomessa itsehoitolääkkeiden hinnat halutaan alentaa Ruotsin tasolle, se voidaan tehdä jo nyt poistamalla niiltä apteekkivero ja luopumalla kiinteistä tukkuhinnoista eli antamalla apteekeille mahdollisuus ostoalennuksiin.
Itsehoitolääkeuudistuksen vaikutukset apteekkien kannattavuuteen olisivat merkittäviä. Apteekkeihin on viime vuosina kohdistettu ja ollaan kohdistamassa isoja leikkauksia. Jos tässä tilanteessa apteekit menettävät myyntiä kaupan keskusliikkeille, erityisesti monet pienillä paikkakunnilla sijaitsevat apteekit voivat muuttua kannattamattomiksi. Tämä tarkoittaa, että syrjäseuduilla asuvat ihmiset joutuvat hakemaan reseptilääkkeitä entistä kauempaa.
Iso osa apteekkien asiakkaista on paljon lääkkeitä käyttäviä ikäihmisiä. Erityisesti heille apteekkien kasvokkainen neuvonta on merkittävää. Monille digitaalisten laitteiden käyttäminen on haastavaa tai mahdotonta. Kasvokkaisella neuvonnalla ja apteekkien laajalla lääkevalikoimalla pystytään huolehtimaan, että asiakkaat valitsevat oireisiinsa oikean itsehoitolääkkeen, eivätkä vain sitä, mikä helpoimmin on saatavilla.
Lääkkeiden myyntipaikkojen laajentaminen ei tuo valtiolle säästöjä, vaan päinvastoin lisää valtiolle koituvia kustannuksia. Tällä hetkellä apteekit maksavat myymistään itsehoitolääkkeistä apteekkiveroa. Mikäli myyntikanavaa laajennetaan, kyseisten lääkkeiden osalta apteekkiveroa ei voida enää periä ja näinvaltion verotulot vähenevät.
Myyntipaikkojen laajentaminen edellyttää myös uutta lupa- ja valvontaprosessia, mikä vaatii viranomaisresurssia.
Myyntipaikkojen laajentaminen lisää lääkkeiden käyttöä ja niistä koituvia haittoja, mitkä todennäköisesti tulevat lisäämään terveydenhuollon kuormitusta.