Apteekit tärkeä osa terveydenhuoltoa
Apteekki osana terveydenhuoltoa
Apteekit keventävät terveydenhuollon kuormaa
Apteekeilla olisi mahdollisuus keventää perusterveydenhuollon kuormitusta muun muassa auttamalla palveluiden tuottamisessa ja vahvistamalla alueellista terveyspalveluverkostoa.
Ehdotamme:
1.
Integroidaan apteekit ja lääkehuolto tiiviiksi osaksi hyvinvointialueiden palveluja ja potilaiden hoitopolkuja. Hyödynnetään vahvemmin farmasian ammattilaisten lääkehoidon osaamista.
2.
Luodaan apteekkien ja hyvinvointialueiden väliselle yhteistyölle yhtenevät käytännöt.
3.
Puretaan tarpeetonta
lääkkeen toimittamiseen liittyvää
normitusta ja sujuvoitetaan
apteekin työtä mm. laajentamalla
apteekkien lääkevaihto-oikeuksia.
Tilastotietoa
Apteekkien farmaseuttinen työ tuo hyvinvointialueille 855 miljoonan euron säästöt vuodessa
Yksin apteekkien tarjoama itsehoitoneuvonta tuo vuodessa keskimäärin 518 miljoonan euron säästöt hyvinvointialueille. Säästö syntyy, kun asiakas saa tarvittavan lääkeneuvonnan apteekista. Ilman apteekkien itsehoitoneuvontaa perusterveydenhuollon lääkärikäyntien määrä lisääntyisi arvion mukaan viidenneksellä.
Apteekeissa tapahtuva lääkeneuvonta tuo:
855M
Apteekkien farmaseuttinen työ tuo hyvinvointialueille 855 miljoonan euron säästöt vuodessa.
518M
Apteekkien itsehoitoneuvonta tuo vuodessa 518 miljoonaan säästöt hyvinvointialueille.
2,6Mrd
Jos säästöjen lisäksi huomioidaan myös terveyshyödyt ja vältetyt työstä poissaolot, farmaseuttisen työn yhteiskunnallinen arvo on noin 2,6 miljardia euroa.
20%
Ilman apteekkien itsehoitoneuvontaa perusterveydenhuollon lääkärikäyntien määrä lisääntyisi arviolta yli 20%.
Lähde: ESiOR Oy 2024.
apteekkien itsehoitoneuvonta vähentää tarpeettomia lääkärikäyntejä
Mitä hyötyä on siitä, että itsehoitolääkkeitä myydään vain apteekeissa?
- Apteekkien itsehoitoneuvonta tuo säästöjä yhteiskunnalle. Tuoreen selvityksen (ESiOR Oy2024) mukaan apteekkien itsehoitoneuvonta tuo reilun puolen miljardin euron säästöt hyvinvointialueelle. Ilman apteekkien itsehoitoneuvontaa perusterveydenhuollon lääkärikäyntien määrä lisääntyisi arvioiden mukaan jopa viidenneksellä (ESiOR2024).
- Itsehoitolääkkeiden myynti apteekissa turvaa reseptilääkkeiden ja apteekkipalveluiden saatavuutta haja-asutusalueilla. Itsehoitolääkkeiden myynnin laajentaminen kauppoihin voi muodostaa uhan syrjäseutujen apteekkipalveluiden saatavuudelle. Myynnin laajentaminen tekee syrjäisistä apteekeista heikommin kannattavia ja voi pakottaa sulkemaan toimipisteitä taloudellisin perustein.
- Vältetään tarpeetonta lääkkeiden myyntiä. Kokemukset Ruotsista osoittavat, että itsehoitolääkkeiden myyntipaikkojen laajentaminen lisää lääkkeiden myyntiä. Myyntimäärien kasvaessa myös lääkkeisiin liittyvät haitat lisääntyvät. Apteekin yksi tehtävä on pyrkiä vähentämään tarpeetonta lääkkeiden käyttöä ja lääkkeisiin liittyviä haittoja.
- Apteekista saat lääkkeen lisäksi aina myös neuvontaa. Kaikki lääkkeet, myös itsehoitolääkkeet ovat voimakkaasti vaikuttavia aineita. Itsehoitolääkkeet ovat turvallisia vain oikein valittuina ja käytettyinä. Apteekissa on aina tarjolla farmaseuttista neuvontaa – maksutta, kasvokkain ja ilman ajanvarausta. Apteekissa tarkistetaan itsehoitolääkkeen sopivuus muiden lääkkeiden ja sairauksien kanssa.
Apteekin monet terveyspalvelut
Apteekki on lähes jokaiselle suomalaiselle lähin terveydenhuollon toimipiste. Apteekeista asiakkaat saavat lääkeneuvontaa ja opastusta lääkkeiden käyttöön maksutta, kasvotusten ja ilman ajanvarausta.
Monet apteekit tarjoavat myös lääkehoitoja tukevia lisäpalveluita, kuten lääkehoidon arviointia, lääkkeiden koneellista annosjakelua ja lääkityksen tarkistuspalveluita. Apteekit tekevät yhteistyötä alueidensa hoitokotien ja palveluasumisyksiköiden kanssa.
Apteekit edistävät neuvonnallaan suomalaisten terveyttä ja helpottavat muun terveydenhuollon kuormitusta. Apteekeissa annettu lääkeneuvonta säästää vuositasolla liki miljardi euroa muualla terveydenhuollossa.
Asiakkaan monia vaivoja voidaan ratkaista apteekissa ja siten välttyä turhilta päivystys- ja vastaanottokäynneiltä. Apteekkien neuvontatyön merkitys korostuu, kun muu terveydenhuolto on ylikuormittunut ja hoitojonot ovat pitkiä – lähiapteekkiin taas pääsee tapaamaan terveydenhuollon ammattilaista ilman ajanvarausta. Apteekkien lääkeneuvonta varmistaa lääkityksen turvallisuutta ja hoitoon sitoutumista.
Apteekeilla on potentiaalia tukea terveydenhuoltoa huomattavasti nykyistäkin enemmän. Apteekkien farmaseuttista osaamista voisi hyödyntää esimerkiksi lääkitysongelmien tunnistamiseen, lääkehoitojen onnistumisen seuraamiseen ja riskipotilaiden seulontaan.
Tulevaisuuden apteekki voi olla kuin pieni terveysasema ja apteekeilla olla huomattavasti nykyistä suurempi rooli terveydenhuollossa. Tulevaisuudessa apteekeissa voidaan tarjota esimerkiksi rokotuksia.
Apteekkeja voidaan hyödyntää monin tavoin myös lääkehaittojen ehkäisyssä ja riskipotilaiden seulonnassa. Tutkimusten mukaan apteekkien hyödyntäminen esimerkiksi diabeteksen ennaltaehkäisyssä voisi tuoda yhteiskunnalle satojen miljoonien säästöt.
Suomessa on maankattava apteekkiverkosto ja apteekkeja on lähes jokaisessa kunnassa. Apteekkien yli 800 toimipisteen ja 5 500 farmasian ammattilaisen verkosto on toistaiseksi alihyödynnetty resurssi. Apteekkeja voisi hyödyntää esimerkiksi lääkitysongelmien tunnistamiseen, lääkehoitojen onnistumisen seuraamiseen ja riskipotilaiden seulontaan. Apteekkien laajaa verkostoa voisi hyödyntää esimerkiksi tarjoamalla tiloja hyvinvointialueiden järjestämille palveluille. Tästä olisi hyötyä erityisesti haja-asutusalueilla. Jos paikkakunnalta lähtee terveysasema, voisi apteekkien tiloja ainakin paikoittain käyttää esimerkiksi rokotusten tai laboratorionäytteiden ottamiseen. Apteekissa voi toimia myös erillinen Terveyspiste, josta asukkaat voivat saada matalan kynnyksen terveyspalveluita.
Apteekkien lääkeneuvonnalla pyritään varmistumaan siitä, ettei lääkkeellä ole haitallisia yhteisvaikutuksia muiden asiakkaan käyttämien lääkkeiden kanssa ja että asiakas osaa käyttää lääkettään oikein. Apteekit myös tekevät hyvinvointialueiden kanssa tiivistä yhteistyötä lääkitysturvallisuuden parantamiseksi.
Apteekit seuraavat lääkitysturvallisuuteen liittyviä vaaratapahtumia terveydenhuollon ja apteekkien yhteisen HaiPro-ilmoitusjärjestelmän kautta ja raportoivat niistä terveydenhuollon yksiköille. Näin havaittuihin ongelmiin voidaan puuttua ja ne voidaan välttää jatkossa.
Apteekin Terveyspisteet ovat apteekin yhteydessä toimivia yksityisiä terveyspalveluyrityksiä, joilla on alueensa aluehallintoviraston myöntämä lupa yksityisen terveydenhuollon palvelujen antamiseen. Terveyspisteen palvelut ovat pääsääntöisesti maksullisia, mutta ne tarjoavat asiakkaalle vaihtoehdon päästä helposti ja nopeasti sairaanhoitajan vastaanotolle.
Apteekin Terveyspisteen tyypillisiä palveluja ovat rokotukset, lääkeinjektiot, erilaiset vieritestaukset ja mittaukset ja hoitajan vastaanottokäynti.
Terveyspisteitä toimii tällä hetkellä noin 30 apteekin yhteydessä.
Mikäli jotain lääkettä ei ole saatavilla, usein tilanne pystytään ratkomaan apteekissa antamalla tilalle rinnakkaisvalmiste. Näin asiakas saa lääkkeen heti mukaan, eikä lääkehoito viivästy. Nykyiset vaihtokriteerit eivät kuitenkaan mahdollista kaikkia lääkevaihtoja. Saatavuushäiriöiden helpottamiseksi apteekkien oikeuksia tehdä turvallisia lääkevaihtoja tulisi laajentaa. Tämä myös vähentäisi niin apteekkien kuin lääkäreiden ylimääräistä työtä.
Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat maailmanlaajuinen ongelma. Ne johtuvat häiriöistä globaaleissa lääkkeiden toimitusketjussa, laatupoikkeamista ja yllättävistä kysynnän muutoksista. Lääkkeiden toimitusketjut ovat nykyisin hyvin pitkiä ja keskittyneitä. Suurin osa maailman lääkkeistä valmistetaan Intiassa ja raaka-aineet Kiinassa. Jos tuotantoketjuun tulee pienikin häiriö, se heikentää lääkkeen saatavuutta koko maailmassa.
Keväällä 2024 voimaan tulleen asetuksen myötä myös farmaseutit ja proviisorit ovat oikeutettuja antamaan rokotuksia. Jatkossa yhä useammasta apteekista pystyykin saamaan rokotuksen.
Farmaseuttien ja proviisorien rokotusoikeus ei kuitenkaan automaattisesti anna apteekeille oikeutta rokottaa. Apteekkirokotusten käynnistämistä on hidastanut jäykkä byrokratia. Rokotustoiminta on aiemmin edellyttänyt muun muassa erillisen osakeyhtiön perustamista ja tiukkoja tilakriteereitä. Lokakuusta 2024 lähtien näihin vaatimuksiin on saatu joustoa.
Apteekkariliiton alkuvuodesta 2024 toteuttaman kyselyn mukaan apteekkarit suhtautuvat myönteisesti apteekkien hyödyntämiseen rokottamisessa. Apteekkirokotusten laajamittainen käynnistyminen edellyttää myös hyvinvointialueilta selkeitä linjauksia apteekkien ottamista mukaan rokotustoimintaan.
Apteekkien rokotuspalvelusta on kokemuksia jo lähes 60 maasta. Rokotuskattavuus on noussut kaikkialla, missä apteekkirokotukset on otettu käyttöön.
EsioR oY:N SELVITYS
Apteekkien farmaseuttisen työn arvo
Aluevaalit 2025
Apteekit osaksi hoitopolkuja
Apteekit voisivat tukea hyvinvointialueita huomattavasti nykyistä enemmän. Apteekkien palvelut, kuten koneellinen annosjakelu ja lääkityksen ajantasaistaminen, vapauttaisivat terveydenhuollon henkilöresursseja muuhun työhön. Lisäksi apteekit voisivat hoitaa hyvinvointialueiden puolesta edullisesti esimerkiksi rokotuksia ja tarvikejakelua.
Apteekit ja lääkehuolto kannattaakin sisällyttää hyvinvointialueiden palvelustrategioihin ja hoitopolkuihin.
Uutiset
Lue Apteekkari-lehden uutisia apteekkien ja muun terveydenhuollon yhteistyöstä:
Sote SDP: Lääkehuollon prosesseja on järkevöitettävä – Vihreää valoa apteekkien terveyspalveluille
Lääkitys kuntoon Liian raskas lääkekuorma aiheutti pahoinvointia
Vaikuttaja Paulus Torkki: Hukkajahti palvelee kaikkia
Maailma Ruotsi: Lääkealan viranomainen ehdottaa kahta uutta valtiorahoitteista palvelua apteekkeihin
Tutustu myös muihin tavoitteisiimme apteekkialan kehittämisessä.